четвъртък, 29 октомври 2015 г.

69-годишният Манфред Бунц не можал да скрие сълзите си, като видял голото поле, останало на мястото на някогашния завод за автобуси „Чавдар”.  Възрастният мъж  е бивш служител на немската фирма „Кесборер”, от която „Чавдар” през 1968 година  купува лиценза за производството на автобуси „Сетра”. През този период във фирмата е работил неговият баща – Ханс Бунц, който пръв идва в Ботевград по повод усвояването на лиценза. По-късно заедно с него идва и  синът  Манфред, тогава съвсем млад инженер в „Кесборер”.  Освен работни отношения, двамата  германци създават и близки приятелства с
Златьо Златев, дългогодишен директор на „Чавдар”
местните хора. Връзките им със семейството на тогавашния директор Петко Петков – Гиздата продължават и досега, предават се даже на следващите поколения – на техните деца и внуци.
Миналата седмица  г-н Бунц  дошъл в България на почивка със семейството си  и решил да се отбие в Ботевград у семейството на Мими Такева – дъщерята на Петко Петков.  Възрастният мъж поискал да види „Чавдар” и при гледката останал безмълвен – просто се разплакал.
„Колко жалко е това, което се е случило с „Чавдар”. Фирмата „Кесборер” също вече не съществува, но преди повече от 20 години бе купена от „Мерцедес”, сега е друга фирма- но в град Ной Улм продължават да работят над 3500 души” – споделил възрастният германец.
През 1974 година в „Чавдар” се произвежда първият
автобус по лиценз на  „Сетра”, който е с двигатели на МАН или чешкия Лиаз.
Внедрявенето на лиценза обединява усилията на екипа специалисти, изпратен от Германия и на българските инженери и работниците от „Чавдар”.
 Setra Omnibusse е един от големите германски производители на автобуси. Разположен е в градчето Ной Улм. Фирмата е основана през 1911 г. под името  Карл Кесборер. От 1994 г.  Setra, съвместно с Mercedes-Benz Omnibusse, образува групата EvoBus GmbH, днес принадлежаща на концерна Daimler AG.
В европейския списък на автобусните производители Setra е най-уважавана в сегмента на престижните междуградски и туристически автобуси от клас «премиум».  През 2013 г. в турския завод от веригата Evobus започва производството на автобуси MultiClass 400 business. Това са опростено оборудвани междуградски автобуси в три дължини.

Източник:http://botevgrad.com/
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930