понеделник, 16 октомври 2017 г.

Неговата бригада осъществява четирите разширения на Химкомбината в Димитровград от 1956 до 1986 г., а производствата от 20 стигат до 100

Стефан Хаджидиманов

В “Заводски строежи” - Димитровград бай Стефан изкара 51 години, 8 месеца и 3 дни. Тук срещна много верни приятели, с които рамо до рамо работеше неотлъчно по многобройните обекти из страната с национално значение. През 1992 г. се пенсионира, после дълго време не вярвал в този факт, докато приеме реалността.

Приятелите и колегите на Стефан Хаджидиманов не могат да скрият възхищението си от неизтощимата енергия и младежка припряност на този човек, превалил 83 години. Своята разпаленост предава и на двамата си сина, а сега и на внуците си предава всичко от себе си, без да се щади.

В началото бай Стефан е назначен като общ работник, но още на третия месец го направили бригадир на младежка бригада за заготовки и метални конструкции, която много скоро се прочула с трудовите си подвизи. Все по това време завършва и механотехникума, без да се откъсва от производството, а дипломата му от горе до долу - с високи оценки. Множали се и успехите на бригадата. А той имал една слабост - обичал да работи с млади хора, да им дава акъл, да ги учи на занаят.

Та нали самият той носел младо неспокойно сърце. Днес не може да си спомни колко млади хора е изучил и подкрепил през този толкова дълъг трудов стаж. По неговия път тръгнаха мнозина.

Днес с удовлетворение казва: За бригадата все още се говори хубаво в Димитровград, Хасково, Харманли, Любимец и къде ли още не, а мен като ме видят, сякаш че виждат легенда...

Признателността е естествена, защото неговата бригада осъществява четирите разширения на Химкомбината от 1956 г. до 1986 г., а производствата от 20 стигат до 100.

Един ден неочаквано му съобщили, че той и бригадата му трябва незабавно да се явят в Държавния съвет при Тодор Живков, който ги очаквал. Качили се на първия влак за София и се озовали на уреченото място. Още помни с каква широка усмивка ги посрещнал държавният глава, а после на изпроводяк им казал: ”Държавата се надява да продължите с това темпо”.

Бай Стефан има над 27 държавни отличия, но за тях той рядко или почти не говори, защото мисли, че е дълг на всеки да бъде такъв.
Източник:Блиц
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930