сряда, 29 ноември 2017 г.

6500 лева струва френският звяр. 

В средата на 60-те години на 20 век у нас вече са разгледани няколко чуждестранни оферти за сътрудничество от страна на "Рено", "Фиат", "Алфа Ромео" и други световни лидери в автомобилопроизводството. Най-изгодно се оказва предложението на "Рено". На 30 юли 1966 г. с Министерско постановление е дадено право на ДСО “Металхим” да започне преговори с Рено, с посредничеството на ДСП “Булет”,пише marica.bg

Първоначално е запланувано монтажът на автомобилите да се извършва в Червен бряг.  През 1967 г. обаче монтажната линия се премества в Пловдив, където вече е построен специално проектираният за целта нов завод на Асеновградско шосе. До неговото официално влизане в експлоатация за монтажно хале временно е приспособена палата №10 в Панаира. Заводът функционира до 1970 г. и освен напълно автоматизирана поточна линия, е оборудван и с един от най-модерните заваръчни и бояджийски агрегати.

Крайната цена на автомобила “Булгаррено” е около 6500 лева. Сериозна част от произведените коли са продадени в чужбина. Наши клиенти стават и някои страни от Близкия изток.

В началото на 1970 г. производството на "Булгаррено" е преустановено. Официална причина за това е, че френската страна  прекратява договора и се оттегля, поради нарушаването му от българска страна. Неофициалната версия е, че по настояване на СССР това производство е спряно, за да могат да бъдат пласирани на българския пазар съветските автомобили.


Източник:www.marica.bg
Снимка:168chasa.bg
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930