вторник, 26 декември 2017 г.

„Тази нощ, внезапно в съня си, от нас си отиде Костадин Чакъров – член на Политическото бюро на СКБ и председател на Съюза на комунистите в България до 2013 година“

Кой беше Костадин Чакъров:

Костадин Чакъров е член на ЦК на ЦК на Съюза на комунистите в България и политически съветник на Тодор Живков и дъщеря му Людмила до 10 ноември 1989 г. Юрист по образование, преди промените последователно е първи секретар на ДКМС в родния си град Пловдив, съветник в апарата на Държавния съвет, заместник завеждащ икономическия отдел на ЦК на БКП. Автор е на книгите „Вторият етаж” и „Нашествието на демократите”

Роден е през 1947 г. в Пловдив. Висшето си образование получава в Юридическия факултет на Софийския университет. Работи последователно като първи секретар на ДКМС в Пловдив, съветник в апарата на Държавния съвет на Народна република България, заместник-завеждащ икономическия отдел на ЦК на БКП.

От 2010 до 2013 Костадин Чакъров е председател на Съюза на комунистите в България. По това време са изминали вече двадесетина години след събитията от 1989, когато с падането на Берлинската стена, символ на Желязната завеса, разделяща Европа в епохата на Студената война, и последвалото рухване на комунистическите режими в страните от Източния блок започват процеси на демократизация в обществата, в които дотогава чрез репресии и терор, насилствено е поддържана тоталитарна и недемократична система на управление в продължение на почти половин век. В една част от тези страни в Централна и Източна Европа, някои комунистически партии и организации дори биват забранени, други такива партии се запазват някои се трансформират в социалистически. Румънската комунистическа партия е забранена на 15 януари 1990 г. след свлянето на нейния Генерален секретар и Президент на Социалистическа република Румъния Николае Чаушеску и неговата екзекуция и тази на неговта съпруга Елена Чаушеску през декември 1989 г.макар забраната да е постановена от полузаконна организация имаща новата власт на практика каквото е Фронта за национално спасение. Съюза на Комунистите в Сърбия с Председател на Председателството на ЦК от 1986 г. Слободан Милошевич който е и Председател и преди това член на Председателството на Социалистическа република Сърбия е трансформиран в Социалистическа партия на Сърбия от самия Милошевич през септември 1990 г.след разпускането на Съюза на Комунистите в Югославия през януари 1990 г., и скоро в Югославия която се разпада, почва война, а Слободан Милошевич управлява Сърбия и остатъчна Югославия до 2000 г. когато е свален. Латвийската комунистическа партия от времето на съветското управление, например, е забранена с решение на Върховен съд на Република Латвия от 10 септември 1991 г. В други страни, като България комунистическите организации и сдружения не биват забранени и дейността им отпреди 10 ноември 1989 г. не е получава юридическо разследване, което да доведе до фактическо осъждане от нито една правна институция в страната. БКП се трансформира в БСП на 14-ия конгрес на 2 февруари 1990 г. но от 2003 г. започва постепенно да приема програмата на социалдемократическите партии. Въпреки че юридически сдруженията на комунистически организации, извън БСП, но някои в коалиция с нея остават законни в България, те не получават някакво значимо представителство в институциите, управляващи страната след демократичните промени от 1989 г., освен Комунистическата партия на България с Председател на ЦК Александър Паунов избран за народен представител в няколко Народни събрания от 2005 г. нататък.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930