понеделник, 15 януари 2018 г.

Марийка от "Криворазбраната цивилизация", кака Мариана от "Сладкарница "Захарно петле", Танчето от "Селянинът с колелото". Роли, с които Мариана Аламанчева спечели любовта на няколко поколения.

Почина една от най-интелигентните и фини актриси, отдали творческата си съдба на Сатиричния театър. Безкрайно женствена и мека, любимка на малки и големи, човек с нелека съдба, но с непреклонно чувство за достойнство... Почивай в мир! Дано душата ти намери покой!"

Това тъжно съобщение публикува на официалната си страница във Facebook Сатиричен театър "Алеко Константинов".

Мариана Аламанчева е родена в София на 23 май 1941 г. Първоначално завършва механотехникум, а след това и актьорско майсторство във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1964 г. в класа на професор Желчо Мандаджиев.

Актрисата е сред участниците в популярните мюзикъли на Българската национална телевизия "Криворазбраната цивилизация" (1974) по класическата пиеса на Добри Войников и "Вражалец" (1976) по Ст. Л. Костов. Аламанчева има много роли в любими бългаски филми - "Баш майсторът", "Мъже в командировка", "Селянинът с колелото"... През 2017 г. е отличена от Министерството на културата с почетно отличие "Златен век" в категория "Звезда".

Порасналите деца помнят актрисата и като кака Мариана - водеща заедно с Николай Николаев - Бате Николай на предаването за таланти "Захарно петле". Голяма лична драма в живота на актрисата е загубата на дъщеря й - Зорница.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930