четвъртък, 21 юни 2018 г.

Днес никой не учи децата на елементарно оцеляване

При социализма в средните училища се получаваше елементарна военна подготовка с изучаването на предмета военно обучение. Той беше преподаван във всички страни от социалистическия лагер, а целта беше да подготви младежите за бъдеща война. Деветокласниците го изучаваха 108 часа, а десетокласниците – 36 часа годишно. Повечето преподаватели бяха офицери от запаса с педагогическа квалификация.

Обучението подготвяше и за реакция при възникване на всякакви аварийни ситуации. Изучаваше се как да се реагира при земетресения и други природни бедствия и как да се оказва първа помощ, как да се слагат противогази, как се сглобява и разглобява автомат „Калашников”, имаше полигонни стрелби по мишени.
Носят се легенди за някои преподаватели по тази дисциплина. Някои бяха доста простовати хора, с грубо и арогантно държание и често ръсеха глупост след глупост. В резултат на тяхното обучение имаше шегичка: „Как трябва да държим автомата при ядрен взрив? Далеч от краката, за да не ни капе по тях”.

Строевата подготовка и маршировките до откат с песен на уста за поддържане на бойния дух сред младите бранители на родината също бяха част от програмата по военно. Те обаче не бяха никак любими на младежите от горния курс. Особено към края на соцрежима учениците разбираха тъпотията на всичко това.

Обучението завършваше в края на 10. клас с военнополеви двуседмичен лагер в специализирани бази. Там с военизирани игри и стрелби с пневматично, малокалибрено и бойно оръжие те показваха уменията, които са придобили в час. Практическите учебни занятия бяха съобразени с психиката на девойките и младежите.
Днес няма ученик от онези времена, който да не си спомня с усмивка за големия купон, който се вихреше по време на тези лагери.

Всичко свърши на 1 септември 1990 г., когато предметът бе изваден от учебните програми.
Неотдавна военното обучение отново се завърна в българското училище, но в осакатен вариант, като част от часовете на класа. Въпреки това обаче днешното младо поколение реално е неподготвено за реакции при каквито и да било извънредни обстоятелства. Никой не си мърда пръста да научи децата на елементарно оцеляване.

/Ретро.бг/
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930