понеделник, 2 юли 2018 г.

Елеонора Димитрова бе застреляна в центъра на София. Убиецът бе полицай – Калин Кьосев. Трагичните събития припомнят от Dir.bg. Във фаталната вечер красавицата Елеонора и приятелят й Филип излизат от заведението “Гарбо” на бул. “Патриарх Евтимий” в столицата. Двамата тръгнали към паркираната кола на момчето от другата страна на булеварда. Когато стигнали до автомобила, Филип открил, че фиатът му е разбит, а касетофонът откраднат. В този момент проехтял изстрел и Елеонора се свлякла на земята. Момичето е откарано в “Пирогов”, но въпреки усилията на лекарите умира от остра кръвозагуба. 17 часа по-късно столичните криминалисти задържаха свой колега за стрелбата – полицая от Икономическа полиция в Шесто РПУ Калин Кьосев.

Пред разследващите 33-годишният мъж разказва, че е бил с гаджето си Милена и още приятели в съседното на “Гарбо” заведение “Сръбска скара”, за да отпразнуват повишението му. Когато си тръгнали от ресторанта, Кьосев извадил служебния си пистолет “Макаров” и стрелял във въздуха. Куршумът обаче рикоширал в кооперация на булеварда и уцелил Елеонора. При разпита полицаят доброволно предава оръжието си за експертиза. Първоначално Кьосев бе обвинен в умишлено убийство, а прокуратурата настояваше за доживотна присъда. По-късно обаче обвинението бе преформулирано – убийство по непредпазливост по хулигански подбуди.

Процесът започва на 29 април 2002 г. В съдебната зала експерти свидетелстваха, че на 31 януари по обед – над 30 часа след убийството, в урината на Калин Кьосев са открити 0,10 милиграма следи от кокаин. Имало и остатъци от диазепам и лексотан. Специалистите обаче не успяха да кажат кога и колко дрога е взел Кьосев. Балистичната експертиза също показа, че куршумът, убил Елеонора, е изстрелян от пистолета на полицая. Две години по-късно, след многобройни отлагания, Софийският градски съд осъди вече бившия полицай на 5 години затвор. Калин Кьосев трябва да плати и обезщетение в размер на 50 000 лева на майката на убитата ученичка – Калинка Борисова. Магистратите отхвърлят тезата на прокуратурата за умишлено убийство – няма данни Калин и Елеонора да се познават, а и свидетелите на стрелбата заявяват, че Кьосев не се е прицелвал. Година по-късно процесът вече е на втора инстанция.

Адвокатът на обвиняемия Илиян Василев заявява, че в досъдебната фаза следствието е отказвало да измери разстоянието между убиеца и жертвата, както и траекторията на куршума. Това е станало чак по време на делото, гледано в Софийския градски съд, а резултатите се оказали доста изненадващи. Според балистичната експертиза, непосредствено преди изстрела разстоянието между Елеонора и полицая е било около 65 метра. Участъкът на бул. „Патриарх Евтимий” е с лек наклон и по време на инцидента Калин Кьосев се е намирал на по-високо място от Елеонора и приятеля й. Според адвокат Василев обаче куршумът е пронизал момичето отдолу нагоре. Което противоречи на всички физични закони и на редица точни науки като балистика, геометрия и т. н. Прокуратурата отново иска Кьосев да бъде осъден на 20 години лишаване от свобода, а защитата пожелава подсъдимият да бъде оправдан или пък 5-годишната му присъда да бъде намалена. В началото на август 2005 година Софийският апелативен съд отхвърля протеста на прокуратурата, която настоява бившият полицай да бъде осъден за предумишлено убийство.Кьосев е признат за виновен за причиняване на смърт по непредпазливост, но максималната присъда по това обвинение от 5 г. е намалена с 1 година. “Имам изключително големи резерви за начина, по който е водено следствието. По това дело останаха десетки неизяснени въпроси, част от които няма как да бъдат изяснени или поради некадърност, или поради злонамереност на предварителното производство. Бяха заличени голяма част от доказателствата, които следваше да се пазят до последния момент, за да могат да се проведат допълнителни експертизи с тях. Допусна се да бъдат манипулирани веществени доказателства, което е недопустимо. Има промени на куршума, с който е убита Елеонора, а той е основното доказателство. Допълнително са нанасяни вдлъбнатини на него. Кой допусна това?”, коментира тогава адвокатът на Кьосев – Илиян Василев. В крайна сметка през 2006 г. Върховният касационен съд постановява окончателната присъда за бившия полицай – 4 години затвор и 40 хиляди лева обезщетение. Кьосев излежава 3 години в затворническото общежитие в Казичене, след това е пуснат на свобода. Оттогава работи като управител на хранителен магазин.

/БЛИЦ/
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930