петък, 6 юли 2018 г.

Тази странна каменна чаша на гиганти се намира на няколко километра от село Розовец, Пловдивско, по пътя за връх Братан. Размерите й са големи - в нея спокойно може да влезе човек, но какво е било нейното предназначение остава загадка за археолозите и до ден днешен. Проф. Валерия Фол е един от учените, които търсят обяснение на феномена Кутела.

Сперод нея е възможно той да е останка от древните траки. Чашата е изключително правилна, а близо до нея са останките на втора. Местните хора я наричат Кутал, защото дълго време се смятало, че е от IХ век и e служила за кръщенета. Днес тази версия се приема за недостоверна, защото тежкият предмет е с твърде сложна изработка, освен това се намира насред гората - далеч от селищата.

Светилището е описано още от братя Шкорпил, когато е било счупено на части, но през 70-те години - възстановено.  Прилича досущ на чаша, има и дръжки. Височината му е 1,5 м, дълбочината 1,1. Стените са дебели 40 см. Дъното на вдлъбнатината има диаметър 50 см. Имал и своеобразен капак - воденичен камък, който се превърнал в каменна настилка в двора на недоброжелател. На около 30 м от него има тракийски мегалит - единственият, открит досега в тази част от страната.

Наборе.бг
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930