сряда, 18 юли 2018 г.

28 обекта в 16 български населени места са били обект на евентуална американска ядрена атака в случай на война срещу СССР, пише в. Clubz. Списъкът с целите е изготвен през 1956 г. и е бил предназначен за 1959 г.

Публикува се за първи път едва сега, след неговото разсекретяване. Според него, на Стара Загора се полага една ядрена бомба, като военно поделение в района на Аязмото е конкретната цел. Съдбата на Казанлък и Шипка е било предвидено да бъде много по-жестока – Казанлък е щял да отнесе цели десет ядрени бомби, а Шипка – две. Подлежащото на унищожение население също попада в категорията на обектите. То е отбелязано с цифрата 275, т.е. предвидено е за пълно унищожение. Три от нарочените обекти са били в София, като се предвиждало да бъдат поразени кварталът Враждебна, където се намира аерогарата, районът Кумарица, където е имало радиотелевизионен център и Божурище, заради разположено поделение на военновъздушните сили. Останалите български градове са с по един обект .

Освен столицата, големите населени места у нас, където САЩ са щели да нанесат ударите си, са били Пловдив, Стара Загора, Ловеч, Добрич (тогава Толбухин), Ямбол и Карлово. САЩ са се готвили да ударят не само СССР, а цяла Източна Европа плюс Китай и Северна Корея. Всеки обект на атака е посочен с цифров код. Най-изненадващото е, че американците са били готови дори да ликвидират населението на някои места. То е отбелязано с кода 275. В България е било предвидено избиването на хората само в Казанлък и Шипка, вероятно заради налични военни заводи. За сметка на това на унищожение е подлежало населението на Източен Берлин – тогава столица на ГДР. Само в този град целите на САЩ били 91. Разбира се, най-много обекти за поразяване имало в СССР. 179 от тях били в Москва и 145 в Ленинград (днес Санкт Петербург). Всички тези обекти за назовани като DGZ – designated ground zeros, или „предназначени да бъдат Кота Нула“.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930