петък, 7 септември 2018 г.

Синя връзка, която всяко чавдарче задължително носи на врата всеки ден. Тя се връзва на чавдарчето няколко седмици след постъпването му в първи клас, на тържествена церемония, често пред паметник на борци срещу османското владичество.
значка с жълто лъвче с факел на зелен фон и надпис „Чавдарче“, която се носи на връхната дреха. Значката задължително се носи на празници и тържествени церемонии, а в останалите дни – по желание.
бяло калпаче със зелено дъно и жълто лъвче отпред, реплика и аналог на калпаците на българските опълченци, носи се само на празници и тържествени церемонии.
зелено знаме с извезан златен лъв, надпис „Чета Чавдар“ и жълти ресни по края, реплика и аналог на знамената на въстаниците срещу османското владичество. Знамето се съхранява в училището и се изнася само на празници и тържествени церемонии.

Под пионерско движение се разбира дейност на детска комунистическа организация, съществувала в бившите социалистически страни. Членовете на тази организация се наричат пионери. Въпреки че и в някои капиталистически страни съществуват пионерски организации, те не са масови, не са контролирани от правителството, и не са свързани с конкретна политическа сила. Те са демократични и независими и изповядват марксистки идеали.

Буквално, пионер означава пръв, първооткривател. Пионери са хората, които първи прокарват път в неизвестното, поставят основите на нещо ново – заселват нови земи, извършват открития в науката, техниката, литературата, изкуството. Явно се е търсела такава аналогия при даване името на комунистическата детска организация като пионерска.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930