петък, 15 април 2016 г.


Въпреки сериозните затруднения с някои от  основните суровини и материали през 1990 г. производството на безалкохолни напитки и минерални юди във фирма „БЕНА КООП". от СИСТЕМАТА НА ЦКС - СОФИЯ, се развива с устойчиви темпове, като очакваните резултати са около 25 мл. литра напитки в повече от 1939 г. В прогнозните разцвети на фирмата за следващата година се предвижда понататъшно увеличаване на количествата, съответстващо на обновяването на производствените мощности в нейните предприятия. Острият дефицит на суровини и материали налага и внимателен подход в асортиментната политика. Алтернативите са още по-пълноценно и масово използване на местни суровини билки,плодови концентрати и други.Преразглежда се и захарното съдържание на безалкохолните напитки както по отношение на дефиците на накой продукти, така също и от гледна точка на съобразяване със съвременните норми за рационално хранене. Специалистите от фирма „Бена кооп" - София, разработиха редица асортименти, които включват билкови екстрати. Някои от тези асортименти се въвеждат в производството още сега, а други са в процес на уточняване на основните показатели. Това са напитките „КАЛИНА", „ДЖИНДЖЪР", „СВЕЖЕСТ", „БИЛЯНА", „МЕНТА" и др.


„КАЛИНА" - съдържа екстрати от равнец и бъз с приятен гроздов аромат. Цена на един литър - 0,70 лв. Цена на напитката в бутилка от 0,250 л - 0,20 лв. „ДЖИНДЖЪР" съдържа екстрати от равнец и бреза, които, съчетани с билков аромат, подсилват приятното вкусово усещане. Цена на един литър — 0,80 лв., а на 0,250 л -0,25 лв.

„СВЕЖЕСТ" - съдържа екстрат от пелин и равнец, с балансирана и приятна горчивина, характерна за тоничните напитки. Цена на един лигьр — 0.70 лв., а на 0,250 л - 0,20 лв „БИЛЯНА" и „МЕНТА" - съдържат билкови екстрати с естествен аромат на мента. Цена на един литър - 0,70 ле., а на 0,250 л - 0,20 лв.


Групата на плодовите напитки се обогатява с новите асортименти от серията „ЦИТРОНАДА" - „ЛИМОН", „ПОРТОКАЛ” и „БУКЕТ", Те се отличават със своята натуралност както във вкуса, така и в аромата. Тези напитки са особено подходящи за консумация чрез колдринг-апарати. Цена за 0,250 л - 0,20 лв.

В групата на най-масовите напитки - тип „ЛИМОНАДА" ще се внедрят и новите -„ПАСИФЛОРА" от серията „ЕКЗОТИКА", и „ГРОЗДЕ" -от серията „ЛЯТО". Цена на един литър „Пасифлора” -0,80 лв., а на 0,250 л - 0,25 лв Цена на един литър „Грозде" - 0,70 ле., а на 0,250 л -0,20 лв.


„Бена кооп" ще продължи усъвършенстването на асортимента по отношение на намаляване калоричността на напитките. За първи път в системата на фирмата започна използването на подсладителя „аспартам", влаган в сериите „СТИЛ", „ГРАЦИЯ" и „СТАРТ" - напитки, еднакво подходящи и за диабетици, и за хора, които държат на добрата си спортна фигура. Цена и за трите асортимента на един литър - 0,80 лв., а на 0,250 л - 0,25 лв. Съвместно с фирмите „КОКА КОЛА", „ПЕПСИ" и „ШВЕПС" се проучват възможностите за разширяване на гамата от използвани подсладители и за производство на диетични продукти на тези фирми.

Фирма „Бена кооп" използва като компонент на своите на питки минерална вода, с което осигурява постоянно тяхното качество и приятен вкус.
Снимки:"Ретро Музей" Варна

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

3 коментара:

  1. Къде е имало тези безалкохолни? Имаше -етър, лимонада, сайдер, ....

    ОтговорИзтриване
  2. Къде е имало тези безалкохолни? Имаше -етър, лимонада, сайдер, ....

    ОтговорИзтриване
  3. Със сигурност в оригиналния текст не пише "накой продукти"

    ОтговорИзтриване

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930