събота, 21 октомври 2017 г.

Той се открива през август 1870 г. в пловдивското Светотроическо училище под председателството на архимандрит Дамаскин.

Христо Г. Стоянов, директор на централното училище в града, в словото си пред делегатите-учители посочва, че голямата задача на новобългарската просвета е да създаде всички видове необходими училища в страната. Нещо повече: да се „тури една наредба както на програмата на началните и главни училища, така и на методата на преподаване в тях.“ Дискутиран въпрос на този събор са и проблемите на тогавашния правопис.

Ето една извадка от въодушевената и дълга реч на Христо Стоянов: 

„За това воспитанието и обучението, когато са харно наредени, тогава са и безценно полезни, тогава те оживотворяват силите народни, като образуват достойни и разумни честни хора, които били църковни пастири, били учители, били търговци или земледелци, художници или пък обществени и правителствени чиновници — стават плодородни членове на общественото тяло, както са класовете в една добре и редовно уработена нива...“

На събора присъствуват учители, които по-късно участвуват в Априлското въстание. Някои от тях дават и живота си. Това са: Петър Бонев от Перущица, Найден Поп-стоянов от Копривщица, Юрдан Ненов от Пазарджик.

Първият учителски събор се превръща във важно събитие на възрожденската ни култура. Той поставя основите на организирането учителско движение у нас.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930