вторник, 27 февруари 2018 г.

Материалът по история, който се е учил по времето на Тодор Живков, отново се връща в учебниците.

Това става ясно от новите учебни програми за шести клас по предмета, качени в петък за публично обсъждане на сайта на Министерството на образованието.

Децата във втория прогимназиален клас ще учат изцяло средновековна история, както и един дял за османската империя и българите, пише 24 часа.

Тодор Живков:

Непосредствено след Деветосептемврийския преврат от 1944 година Тодор Живков оглавява полицейска група, която се включва активно в комунистическия терор, но скоро се преориентира към кариера в апарата на взелата властта БКП. С подкрепата на висшия функционер и бъдещ диктатор Вълко Червенков той бързо се издига, като през 1951 година вече е едновременно секретар на Централния комитет (ЦК) и член на Политбюро. През 1954 година, когато под съветски натиск Червенков се оттегля от част от постовете си, Живков става първи секретар на ЦК, а през 1956 година окончателно го измества като фактически ръководител на режима. През следващите години, с все по-силната подкрепа на съветския диктатор Никита Хрушчов, систематично отстранява всички свои потенциални съперници в партийното ръководство, докато през 1962 година вече е безспорен лидер и е избран за министър-председател.

Вижте как беше изпратен Тодор Живков! Едва ли друг български политик ще има такова погребение.>>>

От приемането на Конституцията през 1971 до края на 1989 г. е председател на Държавния съвет, т.е. фактически държавен глава.


ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930