вторник, 27 февруари 2018 г.

На 69 години в Амстердам почива Слободан Митрич, известен също така като Карате Боб, шпионин на Йосиф Броз Тито, съобщиха холандски медии, цитирани от tocka.com.mk. Митрич пристигнал за пръв път в Холандия през 1973 г., когато убил трима сърби, бил заловен и получил 13 години затвор. И въпреки, че официално било обявено, че става въпрос за разчистване на сметки в подземния свят, Карате Боб, както го наричали заради отличното владеене на бойния спорт, твърдял, че това е било поръчката му на таен агент.

След изтичането на присъдата той не пожалал да се върне в тогавашна Югославия, тъй като се притеснявал, че може да бъде убит, а Холандия му дала статут на политически бежанец. Но така и не получил гражданство и прекарал последните си 43 години в мизерия в Амстердам. По време на престоя си в затвора, той написал мемоарите си, които били издадени с името „Geheim Agent Van Tito“, или „Тайният агент на Тито“, а после публикувал още няколко любопитни материали за работата на югославските тайни служби. В тях се представял като югославският Джеймс Бонд и признавал, че е убивал в държави от Източния блок, Франция, Швеция и Белгия. Бил описан и като мъж, пред когото жените не оставали равнодушни.

ВИДЕО:

След смъртта на партньорката му през 2006 г., холандските власти спрели да му дават каквато и да е било социална помощ, жилище и здравни осигуровки. Когато вътрешният министър Герд Лирс решил да го депортира в Сърбия през 2012 г., Митрич вече бил тежко болен. Последните си дни прекарал на тавана на изоставено училище в източната част на Амстердам. Бил открит случайно жив, но в много тежко състояние и пренесен в болница, където починал.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930