четвъртък, 1 март 2018 г.

Помните ли Николай Попов? Скандалният бизнесмен беше президент на Локомотив (Пловдив), наричаха го Мартеницата, а по ирония на съдбата го  убиват зверски навръх 1 март. Това се случи точно преди 13 години – през 2005-а.
Босът е пребит жестоко и разстрелян пред дома си в столичния кв. Овча купел около 21,30 часа, след като току-що се е прибрал от родния си град Пловдив. Убиецът, разбира се, бяга и до днес не е разкрит. Минаващи наблизо хора виждат какво се е случило и звънят на „Бърза помощ”. Линейката пристига светкавично и Попов е откаран в „Пирогов”, където  умира, без да дойде в съзнание.

Същата сутрин на 1 март Мартеницата отива в Пловдив, където се гледа дело срещу него за присвояване на 3 млн. стари лева от бивш вицепрезидент на БФС и бизнесмените Коста Хаджиев и Благой Хаджиев.
Късно вечерта се прибира в София, а  килърът го чакал в тъмното до кооперацията, където живеел. Преди да го убие, той го бил жестоко в главата с дръжката на пистолета. После прострелва капачките на коленете му и го гърми няколко пъти в главата.
Заради тази жестокост криминалистите смятат, че преди да бъде екзекутиран, Попов е бил притискан да даде някаква информация.
Първоначално полицията работи по няколко версии. Първата е дългове. Втората е, че Попов е дал голям заем на известен подземен бос. Третата е наркотрафик и контрабанда през границата. И по трите версии обаче полицията стига до задънена улица.

Николай Попов-Мартеницата ще остане с три неща в историята на футбола.

1. Той е най-младият президент на Локомотив (Пловдив) – заема поста  едва 23-годишен.
2. Той е първият разстрелян бос на отбора преди Георги Илиев и Александър Тасев.
3. Попов е първият шеф на футболния клуб, влязъл в затвора, макар и за кратко.
Става президент на Пловдивското Юве през 1994 година, заменяйки Николай Гигов. Издържа клуба заедно с двамата си авери Георги Калапатиров-Жоро Италианеца и Петър Петров-Пешо Патерицата.
Остава начело на Локото до април 1996 година, когато на неговото място идва Спас Гърневски.

По време на своето управление Мартеницата се прочува със заседанията, които провежда в следствения арест. През това време Локомотив на практика се управлява от неговия първи братовчед Любомир Бакърджиев, който официално е вицепрезидент на клуба. Преди всяко по-важно решение обаче Бакърджиев и останалите членове на Управителния съвет не пропускат да се консултират със своя шеф, като го посещават в ареста.
Докато е зад решетките, футболният бос продава мерцедеса си и с парите изплаща част от траншовете и заплатите на играчите. Бакърджиев лично им носи сумите. Седмица след излизането си на свобода Попов назначава за треньор легендата на вечния съперник Ботев Динко Дерменджиев-Чико.

Източник:БЛИЦ
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930