събота, 10 март 2018 г.

Това е историята на Марина Стефанова и нейната дъщеря Велизара, които прекараха 13 години разделени заради бащата на момичето, който я държи извън България.Марина е била съпруга на сириеца Алан ал Махамид и от него ражда дъщеря. След време родителите се разделят съвсем добронамерено и без скандали, като Махамид заминава за чужбина.

Известно време той не проявява никакъв интерес към дъщеря си, но през 2002 г. той започва отново да я търси. „В един момент започна да звъни, тогава работеше в Чили. Аз не исках тя да расте с мисълта, че е изоставена от баща си и двамата с Велизара започнаха да поддържат връзка. Така реших да я заведа в Чили за лятото, поне това беше уговорката”, спомня си Марина, цитирана от bTV, предаде Блиц.

Но Велизара така и не се прибира – баща й отказва да я върне, като започва да я лъже, че майка й я е изоставила и повече не я иска. Двете се чуват в най-добрия случай веднъж годишно.„Аз я търсех по всякакви начини. Само когато той преценеше се обаждаха”, спомня си Марина.

Разговорите между майката и дъщерята протичали единствено в присъствието на бащата, за да не издаде Велизара местонахождението им.

„В първите години се обърнах към Външно министерство, но проблемът беше, че той не е в Чили и вече нямах връзка. Подадох сигнали към прокуратурата и към паспортното и по един мой сигнал до тях я открих след 12 години”, разказва Марина.

Точно когато започнала да губи надежда бащата на Велизара прави грешка – подава документи за български паспорт в Дубай.

„Веднага отидох в МВР, поисках снимката й за паспорта, който вече беше издаден. Видях адреса, намерих Велизара в интернет и рискувах да й пиша. Тя веднага реагира, поиска ми телефон и започнахме да си общуваме”, разказва Марина.

„Аз бях в шок, питах я много неща, питах я защо ме е изоставила. Баща ми не искаше да имам сирийски паспорт, защото ако имаш български те оставят да пътуваш на повече места”, разказва Велизара.

Тогава се намесва екипът на Министерство на външните работи.

„Когато Марина подаде сигнал в ситуационния център на Външно, той веднага беше предаден и успяхме да задействаме консулска защита спрямо нея”, разказва зам.-министърът Георг Георгиев.

Но трудностите не спират до тук. Когато Велизара тръгва да бяга с представители на българското консулство в Дубай, втората жена на баща й се опитва да я спре, като пред властите се представя за нейна майка.

„Тя представи фалшиви документи и трябваше да докажем от разстояние, че аз съм майка на Велизара”, разказва Марина.

Цялата драма продължава 48 часа, но накрая Велизара се прибира в България. В момента двете наваксват изгубеното време и…Велизара се учи да чете и пише на български.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930