събота, 10 март 2018 г.

По време на Втората световна война, в окупирана Полша, Ирена Сендлерова работела в едно Варшавско гето като санитарен работник. Успоредно с тази си дейност, тя подпомагала полската съпротива. Една от дейностите и била да спасява деца от гетото, в което била подмомагана от тридесетина други доброволци, основно жени. По-малките дечица изнасяла тайно в чантата си за инструменти или големи пакети, а в задната част на камиона тя имала чанта за по-големите от тях. Там тя возела и куче, което карала да лае, когато преминавали през охранявания от фашистите вход.

Войниците естествено не искали да се доближават до него, а лаят му прикривал звуците, които евентуално децата можели да издадат. По време на тази нейна дейност, Ирена и нейните съратници успяват да изнесат от гетото, и по този начин да спасят, повече от 2500 деца, основно от еврейски произход.

400 от тези деца лично Ирена е изнесла. Веднъж обаче фашистите я хванали, нанесли и жесток побой, като счупили ръцете и краката й и я осъдили на смърт. Въпреки това тя успява да оцелее. Ирена си водела списък с имената на всички изнесени от нея деца, с цел след войната да може да ги върне на семействата им, а списъка пазела в стъклен буркан заровен в корените на дърво в задния си двор. След войната тя се опитала да открие оцелелите родители и да събере семействата, но повечето били загинали.

Децата спасени от нея били настанени в детски домове или осиновени от приемни семейства. След войната Ирена Сендлерова е удостоена с високо отличие от Израелската държава и с „Ордена на Белия Орел“ – най-високия военен орден в Полша, за хуманитарни заслуги. През 2007 г., на 97 годишна възраст, Ирена Сендлерова е номинирана за Нобеловата награда за мир, но не е избрана. Наградата скандално получава бившият американски вицепрезидент Ал Гор за семплото му слайдшоу за глобалното затопляне. Ирена Сендлерова е починала на 12 май 2008 г. на 98 годишна възраст. Ирена Сендлерова е един от знайните герои от войните. А колко ли незнайни такива има? Преди всичко тя е била човек, който, във времена на жестокост и насилие, успява да съхрани човешкото в себе си и да го използва за да спасява човешки животи. Да спасява невинни деца от принудителен труд и сигурна смърт. А това заслужава дълбок поклон.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930