събота, 10 март 2018 г.

Родопа е  мощна държавна фирма преди 1989 г., осигурявала снабдяването с месо. В Благоевград тя разполага с 33,3 дка земя, машини, сграден фонд, съоръжения, материални запаси, 2 колбасарски цеха и др.

Първоначално фирмата е определена за приватизация, но заради задълженията й я вадят от списъка и я включват в черния списък за ликвидация. Крахът й започва през 1995 г., когато започват да се трупат лавинообразно дългове, българинът остава без пари, рязко намалява потреблението и цеховете започват да произвеждат по 1 тон колбаси седмично, при капацитет 50 тона салам на ден. Управителят Страхил Двоячки предприема поголовно съкращаване на персонала и обявява, че фирмата загива и до няколко месеца на работа ще останат само 3-4 души, колкото да пазят базата. Комбинатът посреща 1996 г. със 150 000 лв. в банковата сметка, с които по онова време могат да се купят само 15 прасета, и с 250 млн. лв. дългове. Управата на месокомбината пробва и други спасителни мерки – дава под наем свои помещения на “Млечни продукти” и на шивашки фирми, но и това не оправя положението. ..

През август 1996 г. по искане на “Хебросбанк” Окръжен съд – Благоевград обявява месокомбината в несъстоятелност – задълженията му към 18-те основни кредитори, сред които финансовото министерство и данъчните служби, възлизат на стотици милиони лв. За синдик е назначен Любен Нушев, който през септември 1996 г. окончателно слага катинара на комбината. През март 1998 месокомбинатът е обявен за публична продан срещу солидната сума от 4 056 974 000 лв. Не се явява кандидат и съдия-изпълнител решава да го разпродава на части. Първа на тезгяха е извадена 4-етажната административна сграда с площ 3500 кв., двор от 2,6 дка и цена от 356 млн. лв. Склад за кожи се предлага за 131 млн. лв. Отново никой не проявява интерес. ..

1 г. по-късно цената на месокомбината пада на 4 милиарда и в битката за него се впускат 2 радомирски фирми и разложката месопреработвателна фирма “Карол” на Тонка Трайкова, Георги Иванов и Тодор Наков. Последният е бивш технолог в месокомбината, зад когото стои испански капитал. “Карол” представят документи, че са платили всички дългове на месокомбината и са единствени негови кредитори, като гарант зад гърба им застава лично испанският посланик в България и през март 1999 г. разложкото ООД купува благоевградския “Родопи”. Негов официален собственик става българо-испанското дружество “Карол Фернандес Мийт” /КФМ/, чиито собственици са Т. Наков, Т. Трайкова, испанският бизнесмен Е. Фернандес и наследниците на трагично загиналия Георги Иванов.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930