събота, 10 март 2018 г.

Ами итогава си имаше контрабанда, ама в по друг вариант. Всички старозагорци знаят тютюневия монопол, както са му казвали преди мнооого години. Фабрика „Слънце“ произвеждаше тази марка и тя се харесваше най-много от заклетите потребители. Имаше два вида пакет – бял и син и по-представителните – в кутия. Уж отбелязваха някаква разлика в качеството на тютюна, в някои цигари със зор изпушваш по някой чеп вътре, други се изръсваха в пакета, ама при положение, че струваха 60 стотиники, кой ти е забелязвал чак такива неудобства.

По този повод се сетих един стар, стар виц:

Арда-та забременяла и тръгнала да търси бащата.

Отишла при БТ-то. То отрекло с възмущение:

Как? Аз съм най-квалитетното българско производство! Абсусрд! Пробвала се и при вносния Ларк.

И той имал много аргументиран довод: Аз си имам предпазител – активен въглен. Просто няма как аз да съм бащата. Така Арда-та обиколила всякакви „мъжки“ марки и навсякъде ударила на камък. Тъжна вървяла и срещнала побратимата си Стюардеса-та, която услужливо ѝ предложила да попита Феникс-а, защото според нея той се изпразвал още в кутията… Спомням си, че на работниците в „Слънце“ им се полагаше някакъв „порцион“ за отработена смяна. Те си взимаха дължимото, но не спираха дотам, с една дума – яко се крадеше, защото клиентелата от града и региона си беше константна величина. Виждала съм насипни цигари, наредени плътно в кутия за обувки… стотици.

И така, взимаш си я под мишница на половин цена,  складираш си я някъде вкъщи, отваряш капака със свещенодействие и си пафкаш ароматния тютюнец, осигурен за дълго време.  Цигарите си бяха с филтър и всички екстри за онова време. Тук трябва да спомена нещо важно – имаше един период, когато почти всички пушеха. Вероятно цигарите са станали популярни по време на войната. Кой знае! След войната та чак до средата на 90-те години се пушеше много по целия свят. В България производството на тютюн беше важен поминък в Родопите. Почти всички мъже бяха пристрастени, а през 60-те години и жените хванаха цигарите . За заведенията да не говорим – ако влезеш в ресторант вечерно време, можеше да не видиш масите и посетителите, талази от синкав дим обгръщаше всичко. В закусвалните и сладкарниците обаче беше забранено.

Източник: www.zarata.info
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930