събота, 24 март 2018 г.

Куриозен случай е станал по време на посещение на Йосиф Броз Тито в Швеция през 1976 г.
Шведски офицер неволно прискрипва ръката му с вратата на автомобила, която затваря, без да забележи, че маршалът от Югославия се е подпрял там. Тито извикал от изненада и болка, но за щастие инцидентът се разминал без сериозни последствия.

ВИДЕО:


Кой е Тито:

През 1948 г., мотивиран от желанието да създаде силна и независима икономика, Тито става първият и единствен социалистически лидер, успешно отхвърлил лидерството на Сталин в Коминтерна. Той е след малцината, които се противопоставят на Сталин в неговото изискване за абсолютна вярност. Сталин приема случая лично, но за първи път това няма крайни последствия. „Спри да ми пращаш убийци. Ако ли не, аз ще изпратя един до Москва и няма да има нужда да изпращам втори“, пише Тито на Сталин. Югославската партия е изключена от Коминтерна на 28 юни 1948 г.

Първото спречкване между Югославия и СССР донася на Тито голямо международно признание, но също така слага начало на период на нестабилност, който често е характеризиран като периода на Коминформбюро. Титовата форма на комунизъм е наречена от Москва титовизъм. Започва преследване на заподозрени титовисти из целия Комунистически блок. Кризата почти стига и до военен конфликт. На 26 юни 1950 г. Националното събрание подкрепя идеята на Тито и Милован Джилас за себеорганизиране: вид независим социализъм, който експериментира с разпределението на печалбите между работниците в държавните фабрики. На 13 януари 1953 г. те установяват този закон за основа на югославската икономика. Тито наследява като президент Иван Рибар на 14 януари 1953 г.

След смъртта на Сталин Тито отхвърля поканата на СССР за нормализиране на отношенията между двете държави. Никита Хрушчов и Николай Булганин посещават Тито в Белград през 1955 г. и се извиняват за злините на Сталиновата администрация. Тито посещава СССР през 1956 г., което сигнализира на света, че отношенията между СССР и Югославия се успокояват. Взаимоотношенията обаче отново се нажежават в края на 1960-те г.

Под лидерството на Тито Югославия става учредителен член на Договора за необвързаност. През 1961 г. Тито е съосновател на движението заедно с Гамал Абдел Насър от Египет, Джавахарлал Неру от Индия, Сукарно от Индонезия и Кваме Нкрума от Гана. Чрез този договор Тито установява силни връзки с държави от Третия свят.

На 7 април 1963 г. държавата променя името си на Социалистическа федеративна република Югославия. Реформите насърчават частния бизнес и сериозно разширяват свободата на словото и религията.

През 1966 г. е подписано споразумение с Ватикана, което дава още свобода на югославската римокатолическа църква. Новият социализъм на Тито е посрещнат с голямо недоволство от традиционните комунисти.

На 7 януари 1967 г. Югославия става първата социалистическа държава, отворила своите граници за чужденци от Запада. Тито е активен и по отношение на арабско-израелския конфликт. В неговия план се изисква от арабите да признаят Израел срещу връщане на територии, които Израел е окупирал, но арабите и евреите отказват.

През февруари 1974 г. новата конституция е изготвена и според нея Йосип Броз Тито е доживотен президент.

Във външната си политика Тито спазва неутралитет с останалите държави и установяване на връзки с развиващите се държави. В неговите публични изказвания често е споменавано, че взаимоотношенията с всички държави са неутрални, стига те да не натрапват своето влияние над Югославия. Взаимоотношенията със САЩ и западните държави са нормални.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930