събота, 10 март 2018 г.

Академик Петър Червеняков е доказателство, че да си доктор е нещо повече от работа. Той е един от доайените на българската медицина, на 93 години е и не е спирал да практикува професията си и за ден, разказва Би Ти Ви. Историята му започва през 1925 г. Роден е в Сталийска махала, Ломско, в семейство на инженери. „Мечтаех да стана инженер. Математиката ми вървеше чудесно, но настъпи преломен момент”, разказва той. Заради политическите си убеждения е изключен  от всички училища в царска България. Затварян е два пъти в полицията – първия път заради позиви против участието на България във Втората световна война и против царския режим.„Първо не намериха доказателства, десетина дена, биха ме, и боят беше поносим, и ме освободиха”, спомня си академик Червеняков.

Покрай наскоро нашумелия скандал покрай Народния съд и неговите жертви академик Червеняков, живял по времето на три Българии, си спомня: „Обвиняват комунистите защо е имало Народен съд? Народният съд идва по инициатива от победителките от Втората световна война. Това е предложение на Чърчил и Великите сили решават, че тези, които са виновни за 50 милиона жертви в Европа, трябва да бъдат наказани. Тези народни съдилища идват по предложение от Ялта на тримата големи”.

След 9 септември 1944 г. академик Червеняков успява да завърши гимназия и постъпва като войник в 35-и пехотен полк във Враца. Трудностите не отказват младия Петър от желанието му да стане лекар.

Извършил е над 30 хиляди операции, а повече от 35 години е републикански консултант по коремна и гръдна хирургия.

„Такива случаи съм имал, които никога няма да забравя. Никога не сме мислили за пари. Оперирал съм прободено сърце и взех 3,17 лв. в Разлог”, посочва академикът. Той е консултирал и е оперирал в над 52 болници в България, Русия, Либия и Македония. Има две изобретения и 12 признати рационализации, както и много нови оперативни методи.

Получава предложение да стане главен консултант и хирург в Либия, където работи повече от 12 години.

„Няма болница, която да не съм консултирал в Либия. Имаха санитарна авиация, имаха линейки”, допълва той. Академик Червеняков е бил там и когато са обвинени българските медицински сестри.

Лекувал е и сина на Кадафи. „Човекът се държеше нормално, но тия около него са ненормални. Аз като отидох, там го пазят 20 военни с оръжия. Добре де, ама аз съм бил военен. И като ги гледам как държат оръжието, те са неграмотни. И ще те утрепят и после ще кажат: Опитал се да избяга или направил еди-какво си. Иди доказвай”, допълва той.

Той е носител на званието „Лекар на годината” и на орден „Св.св Кирил и Методий”. Има двама синове – единият е юрист, а другият е наследник на неговата професия, внукът му също. За последно оперирал преди няколко дни и признава, че няма да се пенсионира, защото грижата за болния няма почивен ден.

„Без любов тази професия не се върши! Отказвайте се навреме, ако не я обичате! Забравете за всички удоволствия. Аз често пъти като оперирам и се прибера вкъщи, се питам: „Защо се прибра? Там болният е в тежко състояние. Аз трябва да се върна в болницата”, признава проф. Червеняков.

Източник: 24 Часа
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930