сряда, 14 март 2018 г.

Световноизвевстният физик-теоретик Стивън Уилям Хокинг е роден на 8 януари 1942 година в град Оксфорд, Великобритания в семейството на лекари. Баща му Франк се занимавал с научно-изследователска дейност, а майка му е секретар на болницата, в която работят заедно с Франк. Стив израства заедно с две сестри и осиновен брат. След като завършва гимназия, Стовън постъпва в Оксфордския университет и през 1962 година получава бакалавърска степен. През 1966 година той става един от най-младите доктори по приложна математика и теоретична физика. По същото време докато учи магистратира в Кеймбридж той е диагностициран с амиотрофична латерална склероза (АЛС).

В ранните си детски години Стивън е бил здраво дете, но в младежките му години е открито ужасното заболяване. Диагнозата звучи като присъда. Симптомите на болестта се развиват изключително бързо. В резултат той остава напълно парализиран. Лекарите му предрекли едва няколко години живот. Въпреки това на всички снимки ученият е винаги широко усмихнат. Интелектуалното му развитие, обаче, далеч надхвърля ограниченията на болното му тяло. Той продължава да се учи, чете непрекъснато, посещава научни семинари.   Главните интереси на Хокинг са свързани с космологията, квантовата механика и теорията на струните. През 1971 заедно със сър Роджър Пенроуз дават математическо доказателство, подкрепящо теорията на Големия взрив. Те показват, че ако теорията на относителността е вярна, то тогава трябва да съществува една сингулярна точка във Вселенското пространство-време. Хокинг също така предполага, че веднага след Големия взрив са се образували първични черни дупки, които са се изпарили почти моментално.

По-късно той показва, че ако пренебрегнем ефектите на квантовата механика, то хоризонтът на събитията на черна дупка може само да се увеличава, но не и да намалява. Изчислява максималното количество енергия, което две черни дупки могат да отделят при сблъсъка си, както и че една черна дупка не може да се раздели на две по-малки.   През 1974, той доказва, че черните дупки всъщност не са абсолютно черни, а излъчват енергия под формата на елементарни частици, докато изчерпят енергията си и избухнат. Това явление е известно като лъчение на Хокинг, и е първото явление, за чието описание се комбинират законите на гравитацията (общата относителност), квантовата механика и термодинамиката.   През 1981 той изказва предположението, че въпреки че Вселената няма граница, тя има краен размер в пространство-времето, математическо доказателство, за което е дадено през 1983. С други думи, според него Вселената е „крайна“, но „неограничена“, така както е крайна и неограничена земната повърхност. За да си представим това във вселенски мащаб, освен познатите ни три пространствени измерения са нужни две допълнителни.   През 1985 година Хокинг претърпява неизбежна операция на гърлото и оттогава не може да говори. Въпреки това продължава активно да общува с околните с помощта на специална машина, разработена за него от неговите приятели инженери от университета в Кеймбридж.   Известно време той може да движи показалеца на дясната си ръка. С течението на времето тази способност изчезна. Подвижен остава само един мускул на бузата му, с който той успява да управлява компютър, помагащ му да комуникира с хората.

ВИДЕО:


През 1965 г. с помощта на бастун стига до олтара и се жени за Джейн Уайлд, писателка и учителка, с която се срещат по време на парти. Не изминават цели три години оттогава и Хокинг вече не може да стане от инвалидната количка. А през това време се появява и първото му дете - синът му Робърт. През 1970 г. се ражда дъщеря му Люси. През 1979 се ражда Тимъти.   Въпреки тежката болест, животът на Хокинг е изпълнен с радостни събития, научни открития и постижения. Оганичен физически, той успява да води пълноценен и изпълнен с работа живот.   През 1995 г. Хокинг се развежда с Джейн и се жени за Илейн Мейсън, една от сестрите, която се грижат за него. През 2006 двамата се развеждат и Хокинг възобновява контактите си с Джейн, децата и внуците си.

През 2007 година той извършва истинска подвиг – съгласява се да прекара известно време в специален апарат с нулева гравитация. Той дори бил включен в планове за полет в космоса, подкрепени от милиардера Ричард Брансън.

Източник:БЛИЦ
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930