неделя, 25 март 2018 г.

Полковник Муамар Кадафи е либийски военен и политик. Роден е на 7 юни 1942 г. в района на град Сирт, от 1969 г. е реалният ръководител на Либия. В периода 2 февруари 2009 – 31 януари 2010 г. е избран за председател на Африканския съюз.

Произходът на Кадафи е бедуински. Баща му Абу Мениар има един син (Муамар Кадафи) и две дъщери.

Според друга версия, бащата на Муамар е френски военен летец.

През 1962 г. Кадафи следва право и история в университета на Бенгази. Година по-късно е кандидат-офицер във Военната академия в Бенгази. Завършва военното си образование във Великобритания.

По-късно, под влияние идеите на панарабизма, основава Съюза на свободните офицери. С негова помощ сваля от властта крал Идрис и застава начело на управлението на военната хунта. Реорганизира бившата монархия в социалистическа държава. Пристъпва към одържавяването на нефтената индустрия на страната, банковото и финансовото дело. Във вътрешнополитически план Кадафи пропагандира т.нар. система на народните конгреси. През 1976 г. публикува „Зелената книга“, в която излага политическите си идеи.

През 1979 г. формално се оттегля от държавното ръководство на страната, но влиянието му в либийската политика остава непокътнато.

От 1973 г. Либия се намира във въоръжен конфликт с Чад. Причина за това е искането на либийската страна за корекция на границата между двете страни. Едва през 1994 г. Либия изтегля своите части от Северен Чад.

Характерно за Кадафи е застъпването на идеята за арабско и африканско единство, където Либия да играе лидерска роля. Плод на тези услия е създаването на Африканския съюз в опит да следва примера на европейска интеграция.

В миналото Кадафи е често обвиняван, че подържа международния тероризъм. Според някои сведения режимът в Либия е финансирал ораганизации като ИРА, ООП и арабски терористични групировки. Тези обвинения стават причина за американските бомбардировки на Триполи и Бенгази. Тогава Кадафи се е укривал в маскировъчни палатки и шатри в пустинята.През 2003 г. Кадафи се отказва от разработването на оръжия за масово поразяване, което му позволява да подобри отношенията си със Запада.

Във вързка с България

Либийският лидер е награден с орден „Стара планина“ през 1978г. Освен това той е признат за почетен гражданин на София, Варна и Сливен.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930