неделя, 18 март 2018 г.

Строителни предприемачи напирали да завземат родната къща на Емил Димитров в Плевен. Част от съгражданите на легендарния певец останали възмутени от идеята домът, в който големият артист е отраснал, да бъде изравнен със земята, а на негово място да бъде вдигната нова жилищна кооперация. Всъщност строителната фирма имала апетит и към съседния парцел, като искали двата стари имота да бъдат обединени, а на тяхно място да се изгради жилищна кооперация, а собствениците и на двете къщи щели да бъдат обезщетени с апартаменти. Плевенчани разказват, че от много години родният дом на Емил Димитров имал нови собственици. Постройката се намира на улица, кръстена на него, но още докато бил млад, семейството му я продало на случайни и напълно непознати хора. В стаите, в които великият певец прекарал най-хубавите дни от детството си, в момента живеели студенти, на които новите собственици отдавали помещенията срещу скромен наем. Вътре нямало нито една лична вещ, спомен или дори снимка на изпълнителя, а повечето му ценни и сантиментални предмети били при сина му Емил-младши и при големия му приятел Астор.

Знаменитата му перука, с която той се подвизаваше в последните години от живота си, принадлежала на Веселин Маринов. Малцина знаят, че когато Димитров издъхнал, Тончо Русев прибрал от къщата му в София някои ценни предмети, като сред тях била и перуката. После безвъзмездно я подарил на Веско, който я съхранявал и до днес в гардероба си. Макар да е сред емблематичните за Плевен сгради, на родната къща на Емил по нищо не ѝ личало, че някога е имала общо с него, като за славата ѝ допринасяли само разказите на по-старите граждани, както и малкият барелеф, който бе поставен на фасадата ѝ през 2007 г. Всъщност церемонията тогава дала повод на неговия син да посети родното място на татко си за пръв път. Оттогава обаче повече не се върнал. При евентуално събаряне на къщата на Димитров барелефът щял да се съхранява в склад, а след издигането на новата сграда щял отново да бъде поставен върху нея. В същото време от година насам община Плевен е открила дарителска кампания, която събира пари за издигане на паметник на Емил в центъра на града. Министерството на отбраната дарило 15 хиляди лева, а останалите пари дошли от частни лица. „Не стигат още 14 000 лв. Срамота е, че никой не си помръдва пръста да направи нашия Емил вечен“, коментират съграждани на певеца.

Източник: РЕТРО


ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

1 коментар:

  1. Точно така...фирма имала апетит и искала да събори родната къща на Емил Димитров.Това не само че е срамно а е и кощунство.Ами в такъв случай давайте да съборим родните къщи на всички починали видни личности допринесли за името и славата на България ,а на тяхно място да строим коперации.Или дори имам идея-защо не пък и паметници на различни поробителиатори и дикт като например Осман Паша,Хитлер,Пиночет,Мусолини и т.н.Ние като народ по природа сме си овче стадо а лизането на задници от различни безхаберни политици вече е традиция в българската политика което за мен лично не е политика а 240 бандити облекли се във власт.Народът ни няма думата защото няма и единно гражданско общество и за това ще е така.Ако имаше гражданско общество и ако то беше активно подобно нещо нямаше да се случи.Не разбирам защо и кмета не взима под жнимание това и защо не закупят постройката с общински пари а след това да я превърнат в музей?.Така хем ще е има приходи от посетители,хем и градът ни ще има един музей паметник на човек допринесъл не само за Плевен ,а и за цяла България.Ако е нужно дори отворете сметка а гражданите сами ще си съберем пари за да си я откупим и да я запазим защото сме задължени пред този велик певец и човек.Кмете ...засрами се,до кога ще си траеш пред корупционните сделки?.

    ОтговорИзтриване

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930