събота, 10 март 2018 г.

Не че бях лош стрелец, но така и не успявах цял ден да уцеля точката, която даваше премия по избор. А исках да си избера снимка на великия индиански вожд Токай-ихто. Бях му голям фен, а артистът Гойко Митич беше моят кумир. И така левче след левче изгърмях 40 лв-това бяха парите ми за месеца, с които да си купя купони за стола. С последното левче се разделих почти със сълзи на очите. Дали ме хареса или съжали не знам, но силно гримираната леличка снизходително ми се усмихна и ми каза:“Избирай!“ И така, ето ме в пансиона на английската, където с треперещи от вълнение ръце залепих на вътрешната страна на вратата на гардероба си заветната снимка.

Радостта ми и гордостта ми траеха само два дни. При една от честите проверки в стаята ни, управителката на пансиона Шотлекова, видя снимката и я скъса. На няколко парчета, така че да не може да се залепи. „Ученикът Желязков,знаете много добре, че снимките в общежитието са забранени. Обърнахте стаите на шофьорски кабини. Освен това ще бъдете докладван на директора и не се знае дали ще ви повишим поведението в края на годината.“ Ха сега де. Не стига, че се очертаваше глад цял месец,заради стрелбището, не стига че вече не бях горд притежател на лика на великия индиански вожд, ами и поведението вероятно нямаше да ми вдигнат. А толкова се старах през последната година. Май ще се разделя с кандидатстването и т.н. След два дни в ръцете ми попадна списание с разкошна цветна снимка на Брежнев.

Планът се роди от самосебе си: Залепих снимката направо на стената. На другия ден Шотлекова намина на обичайната си надзирателска проверка. Още от вратата се засили да къса снимката, но в последния момент видя кой е това и ръката и замръзна във въздуха. Минута- две колебание и после с треперещ глас каза: “Моите уважения към другаря Брежнев, но портретът трябва да се свали. Знаете какъв е правилникът, нали!“ „А-а-а, аз не мога да го сваля, другарко Шотлекова. Вие ако искате свалете го.“ Портретът вися там до лятото и накрая падна от самосебе си. Годината беше 1979. Това беше моето сладко отмъщение.

Източник:Зарата
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930