сряда, 7 март 2018 г.

С името си на цвете, което дава доста погрешна представа за смъртоносната ѝ природа, руската свръхзвукова противотанкова ракета „Хризантема-С“ е проектирана, за да поразява днешните, а и бъдещите бойни танкове. Тя унищожава тежки бронирани военни превозни средства, малки плавателни съдове, ниско летящи въздушни цели и полеви укрепления.
"Хризантема" бе показана на парада на 9 май т.г. в Москва по случай 70-годишнината от победата над Германия.

"Хризантема"
Уникалността на руската противотанкова система се състои в това, че ракетите й могат да пробият 1,2 м броня, което няма аналог в света.
"Хризантема" е от поредицата зловещи оръжия, които носят красиви имена.
Руснаците са първенци в нежните наименования на тежки оръжия.
Първото е легендарното "Катюша", сложено от обикновените войници на фронта на ракетната установка за залпов огън БМ-13.
Червената армия за първи път използва най-страшното оръжие на Втората световна война, което е строго секретно на 14 юли 1941 в боевете край Смоленск и гара Орша. Тогава за секунди "катюшите" успяват да изстрелят над 400 реактивни снаряда по немските позиции и превръщат всичко в огнено море.
Вермахът извозва няколко дни убити и ранени от мястото на боя. Заради зловещото въздействие на реактивните установки по-късно немските войници ще ги нарекат "Сталиновите арфи".
По традиция в съветската и руската армия нежните имена се дават на оръдия и най-вече на самоходни артилерийски установки-САУ, за разлика от самолетите, които обикновено се кръщават на конструкторите им.
През 60-те години на миналия век СССР пуска в производство мощни артилерийски гаубици с нежни имена като "Гиацинт"-Зюмбюл, "Акация", "Карамфил", "Божур". "Зюбмюлът"-155 мм гаубица можеше да стреля и с ядрени снаряди. Той е на въоръжение в доста армии в Близкия Изток и Африка.

"Хиацинт"- Лале в действие
В СССР е създадена и пусната в употреба най-тежката самоходна минохвъргачка "Тюлпан"-Лале. Тя също може да изстрелва 240 мм ядрени заряди и е прадназначена за поразяване на добре укрепени съоръжения от полеви тип. Наскоро излязоха информации, че руската армия отнова вади "лалетата" от складовете и въоръжава с тях войските си.
 Танкът Т-72Б2 носи артистичното име „Рогатка" (детска прашка). Днес на разположение на руската армия има БТР-80А "Буйност" и масивна тропосферна станция P-410M "Диагноза". В допълнение, има специален медицински автомобил за въздушно-десантни войски - БММ-1Д "Травма". Черният хумор е налице - сапьорска лопата "Страст", белезници "Нежност" и огнехвъргачката "Пинокио". "Воевода" е междуконтиненталната им ядрена ракета, която на Запад има доста по-стряскащото название "Сатана".
Германската армия също има свои "тайфуни с нежни имена" през Първата и Втората световни войни. През 1914 г германската армия изважда на показ огромното за времето си супероръдие, произведено от фирмата "Круп" и наречено "Дебелата Берта" заради размерите. Всъщност оръдието се казва само Берта, на името на една от дъщерите на производителя Берта Круп.
"Дебелата Берта" е 420 мм гаубица, която може да изстрелва 800-килограмов снаряд на 12,5 км разстояние. Дебелата Берта тежала 43 тона и можела да се придвижва по шосе. В началото на Първата световна война две "Дебели Берти" за три дена разрушават крепостите Лиеж и Намюр и Вердюн в Белгия.

Чудовищното оръдие "Дора"
По време на Втората световна война германците използват две гигантски оръдия с калибър 800 мм. под имената "Густав" и "Дора". Те се появяват единствено при превземането на Севастопол като изстрелват едва 48 снаряда с тегло 1, 4 тона всеки. Всяко оръдие се обслужва от 1500 души персонал, командвани от генерал-майор. Оръдието се превозва на части във влакове и за сглобяването му на място трябват две седмици.

Стефан Ташев, Nbox
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇
loading...

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930