четвъртък, 1 март 2018 г.

Българската народна музика доказано е едно от най-големите ни национални богатства. Това се доказва и с песента „Излел е Дельо хайдутин“. Тя идва от Родопската фолклорна област. Първият вариант на песента е записан от Георги Чилингиров и Надежда Хвойнева. Песента става известна по света и в Космоса, благодарение на изпълнението на Валя Балканска. През 1977 г. нейното изпълнение е включено в Златната плоча на Вояджър. Музикалните творби са изстреляни в Космоса като музикално послание до други обитатели на Вселените.

ВИДЕО:


За да се стигне до изпълнението на Валя Балканска спомага американският изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг. В космическия диск българската песен е записана като „Дельо хайдутин“ – песента на една овчарка.
Във видеото можем отново да се насладим на тази прекрасна народна песен, която прославя България и която може да ни служи за пример. Ние сме получили световно признание за уникалния си фолклор и именно затова трябва да го пазим, съхраняваме и да го поддържаме жив и занапред!
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930