събота, 10 март 2018 г.

През 1948 г., като учител в село Мечка, кметът ме назначи за секретар на комисията по мерене на виното. В края на октомври започнахме работа. В домовете на стопаните акцизният измерваше бъчвите с вино и ми съобщаваше числата, които аз попълвах в специален формуляр, умножавах ги и получавах колко литра вино има в бъчвата.

Нямаше стопанин в селото, който да не беше скрил от комисията някоя и друга бъчва с вино. Обикновено ги слагаха под сайвантите, затрупани със сено, за да не се виждат. Акцизният знаеше добре, че стопаните крият част от производството, за да не бъде мерено от комисията и за него да се плати акциз. Ние пък не открихме нито една скрита бъчва с вино, защото изобщо не ги търсехме.

Тактиката на акцизния чиновник беше друга. Той не търсеше бъчвите със скрито вино, а благодарните стопани в замяна уреждаха за членовете на комисията богати гощавки. Знаеше се предварително в кой ден комисията къде ще закусва и у кого ще обядва. И стопаните и сервираха варени кокошки, поръсени с червен пипер, топли пити, овче сирене за мезе на виното, вити баници. А вечер в една от селските кръчми стопаните, на които през деня е мерено виното, уреждаха гуляй за членовете на комисията. Така работеше комисията – танто за танто.

Ангел АНГЕЛОВ, Габрово
Източник: retro.bg
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930