събота, 10 март 2018 г.

Единственият български футболист, носил капитанската лента на германския гранд „Байерн” (Мюнхен) е перничанинът Михаил Лозанов. Той е централен нападател на “Байерн” в периода от 1937 г. до 1939 г.По това време Германия се управлява от диктатора Адолф Хитлер и е истинско чудо чужденец да бъде избран за капитан на баварците.

Българинът е студент в Мюнхен и бързо се налага като най-добрия футболист на „Байерн”.Бележи гол след гол за своя отбор, който е безспорно най-силният в страната. Става шампион на своята провинция. По това време не е имало единна Бундеслига, както е сега.

Един от мачовете на Лозанов за България никога няма да бъде забравен. Двубоят е срещу Турция,в Истанбул.Годината – 1932. Раната от петвековното турско робство е още прясна и мачът,който се води приятелски,е зареден с огромно напрежение.Турците повеждат с 2:1. Тогава се случва нещо неочаквано. Лозанов събира съотборниците си в центъра и изкрещява: „На тия джегали ли ще се дадем”…И запява химна „Шуми Марица окървавена”.Песента отеква на терена пред онемелите трибуни. България печели с 3:2, а футболистите са посрещнати в София като герои.

„Татко беше по немски педантичен” – разказва Магда,дъщерята на Лозанов. – От него съм запомнила един съвет: „Внимавай какво обещаваш.Защото после трябва да го изпълниш.”
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930