сряда, 20 юни 2018 г.

Моето първо пътуване в чужбина ме връща в 1985г.,бях на ученическа бригада в Източна Германия,аз-на 13г. заедно с по-големи ученици от ТЕ.Тъкмо се чудех дали споменът ми,че пътувахме с влака 2,5 дни е меродавен, ми се изясни,че правилно си спомням.То единият ден си отиде само докато преминем през Румъния и спрем на всяка възможна гаричка,единствен спомен през тази държава са ми децата покрай ж.п. линията-полуоблечени,просещи с протегната ръчичка.На гарата в Унгария имахме около час време,престраших се да изляза пред гл. вход и да разгледам-насреща имаше красива ,стъклена сграда,мисля някакъв ресторат с  голяма огледална топка на покрива,надникнах и в близката спирка на метрото,естествено останах много впечатлена-ескалатори,магазини,кой ти е виждал това преди?.

През цялото пътуване ми направи впечатление плавната промяна в архитектурата на различните държави.В Германия разбира се всичко ми хареса/с изключение на салатата от пресни краставици със захар Laughing/,лагерът ни беше в едно селце Уец,близо до Потсдам,посетихме Рощок-разходка с корабче в пристанището,Дрезден,Берлин,Лайпциг.Още си спомням магазините им за шоколади,бонбони и всякакви лакомства,направо детски рай на фона на нашите марципани „Кума лиса“.Разхождайки се в селото още тогава ми направи впечатление,че там хората си поддържаха градините -цветя,ягоди,люлки,а не се трепеха като  нас да садят от всичко,никъде не видях лехи с домати,чушки,картофи…..

Хората бяха по-дистанцирани,по-хладни,но ужасно дисциплинирани,селското им стопанство беше в пъти по-добре организирано от нашето,и при този сравнително по-неблагоприятен климат успяваха да отглеждат всичко,като качеството на работа беше много високо и не търпеше изключения.
След това повторих бригадата и през 1988 г.,ехххххххх,хубаво си беше.

Източник:форума bg-mamma.com

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930