четвъртък, 5 юли 2018 г.

Съвсем нормално е да забравяме – къде сме сложили ключовете за колата, как се казваше лекарството за запек или коя беше рождената дата на втората ни братовчедка. Забравянето е напълно естествен процес. Представяте ли си в противен случай какво би се случило с нас? Изследователи в Университета във Вирджиния твърдят, че тези малки пропуски в паметта ни по никакъв начин не са свързани с нашите когнитивни способоности и не са повод за притеснение.

Ако сме забравили къде сме сложили ключовете за колата не е притеснително. Притеснително става тогава, когато забравим дали имаме кола. Тогава е добре да потърсим лекарска помощ.


Така или иначе, паметта започва да отслабва още в 20-те години. Счита се, че на всяко десетилетие тя остлабва с около 2%. Но учените твърдят, че има различни начини, с които можем да „тренираме“ паметта си и да я поддържаме в добра форма – решаване на логически задачи, кръстословици, извършване на разнообразни дейности, учене на нови езици и много други. Безспорно най-добрият тренинг за мозъка е четенето. То развива и паметта, и въображението. По време на четене се създават множество асоциативни връзки в мозъка, които развиват непрестанно неговата дейност. По този начин запазваме бързината и трезвеността на мисълта си, която ни служи вярно до края на живота. За разлика от четенето, например гледането на филм, ни дава  образ, който ние възприемаме съвсем наготово и това не развива мисленето.

Но има моменти, когато мисълта и паметта трябва да са особено услужливи – например по време на сесия, на изпит, на интервю за работа. Обичайно сме доста напрегнати и стресът си казва своето – може да причини главоболие, раздразнителност, отслабване на паметта, високо кръвно налягане, нервни потрепвания.


Организмът реагира с редица физиологични промени включително засилено отделяне на адреналин, повишаване на кръвното налягане, ускоряване на пулса и напрягане на мускулите. А всъщност, знанията, които имаме и които бихме искали да използваме не се губят.

От векове лечителите са били наясно с подобряващата кондицията Гинко Билоба, а съвременните изследвания непрекъснато доказват, че билката наистина е ефективна за повишаване на мозъчната ефективност и кръвоснобдяването. Доказано е, че подобрява вниманието, паметта и когнитивните функции, включително работната памет, абстрактната памет и скоростта на обработка на информацията.

Една от основните функции на Гинко Билобата е подобряване течимостта на кръвта и снабдяването с кислород и хранителни вещества на клетките на активно работещите органи (мозък, сърце, ретина и др.)

Така Гинко билоба подпомага мозъчната функция и правилното оросяване.

Висококачествен екстракт от Гинко Билоба се съдържа във фитопродукта GinkgoVin (ГинкоВин). Добавен е и екстракт от Гроздово семе, който подсилва действието на Гинко Билобата. Гроздовото семе подобрява еластичността на кръвоносните съдове, прави ги по-здрави и устойчиви, премахва атеросклеротични плаки по вътрешните им стени.

www.botanic.cc
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930