сряда, 4 юли 2018 г.

Ако сте израснали през 80-те и поне веднъж сте се качвали на колело, няма как да не си спомняте с носталгия за „Балкан“-чето. Всъщност тогава то си беше направо синоним за велосипед, може би защото присъстваше в почти всяка българска къща. И всеки собственик на легендарното колело си има история с него, която помни до днес. Дали такава, свързана с конструкторски порив, като това да отрежеш багажника и да завариш наново задната част на рамката, за да заприлича колелото на BMX, или просто смешна, като това да се подхлъзнеш, паднеш и цялото съдържание на кутийката с инструменти под седалката да се изсипе на земята точно пред погледа на иначе възхитените ти съученички.Ако сте израснали през 80-те и поне веднъж сте се качвали на колело, няма как да не си спомняте с носталгия за „Балкан“-чето. Всъщност тогава то си беше направо синоним за велосипед, може би защото присъстваше в почти всяка българска къща. И всеки собственик на легендарното колело си има история с него, която помни до днес. Дали такава, свързана с конструкторски порив, като това да отрежеш багажника и да завариш наново задната част на рамката, за да заприлича колелото на BMX, или просто смешна, като това да се подхлъзнеш, паднеш и цялото съдържание на кутийката с инструменти под седалката да се изсипе на земята точно пред погледа на иначе възхитените ти съученички.

„Балкан“-чето означаваше свободa, приключения, беше нашият детски екстремен спорт.
После пазарът беше наводнен от всевъзможни видове и модели велосипеди. „Балкан“-чето изчезна. Досега.

Ловешкият завод „Балканвело“, където навремето се е произвеждало легендарното колело, реши да го възроди, в отговор и на многобройни запитвания на клиенти.

„Балканвело“ вече произвежда два 20-инчови модела от новото поколение „Балкан“-че – „Класик“ и „Комфорт“. В създаването им дизайнерите на фирмата са взели най-доброто от обвития в слава предшественик и са го надградили със съвременни решения, като са запазили визуалната прилика с оригинала. Ако използваме един популярен американски израз, новото колело има да пълни много големи обувки. От старото „Балкан“-че са продадени милион и половина бройки в периода 1973-1990 г., което го прави абсолютен пазарен лидер в България за всички времена. Всъщност производството на велосипеди в завод „Балкан“ започва още през 1957 г., но в началото се прави 28-инчов мъжки и дамски модел „Балкан“.Както вече стана ясно, серийното производство на любимото сгъваемо „Балкан”-че започва от 1973-та, с 18-инчово колело. Впоследствие се появява и 20-инчов модел в различни модификации. Цялата документация на колелото е била разработена от конструктивния отдел на завода. Всичко по „Балкан“-чето е било произвеждано в Ловеч – рама, кормило, предно и задно колело, педали, курбели, седло. Единствено задната главина, известна още като контраглавина, е била внос, предимно от тогавашния СССР. Идеята зад старото „Балкан“-че е била да бъде създаден масов велосипед, който да се ползва от хора на всякаква възраст. Уникалното при него е, че ниската рамка и настройките на кормилото и седалката го правят подходящ за цялото семейство. Тази черта е запазена и при новото колело. Велосипедът се кара еднакво добре от мъже, високи 1,90 м, и от деца.Главният продуктов дизайнер и шеф на развойната дейност на „Балканвело“ Петър Петров разказва, че днешните конструктори са използвали оригиналните чертежи на старото „Балкан“-че по-скоро за вдъхновение. Преценили са, че няма смисъл то да бъде възстановено съвсем 1:1, защото е имало и недостатъци от конструктивна гледна точка. Седалковата тръба, например, е била с неправилен ъгъл, което обяснява склонноста на старото „Балкан“-че при малък наклон лесно да вдига предната гума. Затова геометрията и размерите на новия модел са променени.

Модификацията „Класик“ все пак много се доближава до стария вариант – няма скорости, има контра и предна спирачка. В „Комфорт“ са използвани нов тип скоростни механизми (3 скорости Shimano Nexus), които са разположени в главината и са едни от най-добрите за градски велосипеди. Предимството им е, че не изискват поддръжка, както е при външните дерайльори, които постоянно се разцентроват и на няколко месеца трябва да се регулират. Практически доживотно центрованият велосипед с вътрешни скорости концептуално много добре пасва на идеята за възобновяване на старото „Балкан“-че, защото то е изключително непретенциозно като поддръжка, а компонентите му почти нямат слаби места.В конструкцията на новия модел са вложени качествени и функционални компоненти и от други реномирани световни марки. Калниците са италиански, ергономичните ръкохватки са немски. Рамката обаче е изработена в завода. За да бъде разпознаваема, е запазен характерният профил „луканка“ (плосък овал) от старото поколение „Балкан“-че. След него в някогашния модел се е появил и кръгъл профил на основната тръба, но той не е толкова здрав и отличителен. Запазено е и страшно характерното кормило. Разбира се, новото „Балкан“-че също е сгъваемо, но за разлика от оригинала е вградено и допълнително заключване – дори едната ключалка да се отвори, втората държи възела заключен. В сгънат вид колелото може спокойно да се остави в ъгъла на мазето или терасата, без да заема излишно място. Нови технологии са използвани при каплите. Старите са стоманени, което ги прави тежки, а сегашните са от лека, но изключително корава алуминиева сплав с двустенен профил, както при маунтинбайковете. Вярна на името си, модификацията „Комфорт“ има и заден амортисьор, който работи сякаш колелото е с пълно окачване, но преден амортисьор всъщност няма. Според Петър Петров иновативната конструкция се прилага за първи път, не само в България. Всичко това прави новия велосипед също толкова надежден, даже в някои отношения превъзхожда стария. Запазено е и друго негово предимство – достъпната му цена. Моделът „Класик“ струва малко над 200 лв., а „Комфорт“ – около 250.

Петров смята, че велосипедът има много сериозен експортен потенциал. На негов вариант с малко по-висок клас окомплектовка ще бъде търсен пазар в балканските страни и Унгария. Някога във всички държави от Източния блок е имало колело, подобно на „Балкан“-чето – 20-инчово сгъваемо, и то е разпознаваемо и при тях. Румънският, руският, чешкият и източногерманският вариант са били като близнаци, но нашият дизайн е бил доста различен, а наистина уникален го правят „луканката“, багажника, който е интегриран със задната вилка, и възелът за заключване. На Букурещкия панаир, например, където новото „Балкан“-че е показано още като прототип, посетителите са коментирали: „А, това е като нашия „Пегас“, само че по-хубаво.“В „Балканвело“ вече разработват и още два нови модела „Балкан“-чета – също 20-инчово, но много по-компактно детско колело, и 26-инчов вариант, който ще е нещо като хибрид между маунтинбайк и градски сгъваем велосипед и ще може лесно да се вкарва и в кола. В следващите генерации конструкцията ще бъде още по-изчистена и олекотена, макар че и сега „Класик“ е по-лек от стария модел с 5-6 кг, а „Комфорт“ – с 3. Засега новите „Балкан“-чета се продават във фирмените магазини на „Балканвело“ в Ловеч и Пловдив, както и в някои велосипедни магазини в Южна България. Дали ще ги видим в по-масова продажба зависи от интереса на търговците. Според Петър Петров новото „Балкан“-че е само част от започналите в много браншове процеси на възраждане на типично български продукти, които съвсем не са лоши. Той самият има и друга мечта – да направи музей на велосипеда в Пловдив. По скромното ни мнение старото „Балкан“-че има заслужено място там.

Защото и сега, когато мернем на улицата някой от славните ловешки ветерани да се движи сякаш е произведен вчера, а не преди 30-40 години, се усмихваме. А дали наперените им наследници някой ден ще предизвикват същите емоции само времето ще покаже.

Източник:www.360mag.bg
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930