неделя, 9 септември 2018 г.

Бригадирското движение в България е организирано привличане на младите хора от отечественофронтовското правителство след преврата на 9 септември 1944 година за доброволно участие в строителството на обекти с национално значение, без или със символично заплащане. За начало на организираното бригадирско движение се приема строителството на прохода Хаинбоаз (наречен Проходът на републиката).

През 1970 година излиза решение на Политбюро на ЦК на БКП за организиране на ново масовизирано младежко бригадирско движение. То се изразява в летни и есенни ученически и студентски бригади за помощ предимно в строителството и селското стопанство. Траели са около месец. За разлика от първия етап, новото бригадирско движение е само формално на доброволни начала, а на практика – принудително. Често пъти парите, предназначени за заплащане на труда на участниците, са се присвоявали от ръководството, а в много случаи са се пропивали  „на място“. Отказът от участие в бригадите – независимо от лицемерното название.
„ДОБРОВОЛНИ младежки бригади“ – води не само до комсомолски, но и до административни наказания, в това число изключване от учебно заведение. Неприятности са заплашвали и онези, които открито изказват съмнения в реалната доброволност на бригадите.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

1 коментар:

  1. Това за присвояването на парите се е чиста проба лъжа...или списвътелят е участвал в подобни практики...

    ОтговорИзтриване

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930