петък, 12 октомври 2018 г.

Преди малко потърсих снимки в интернет за пенсионери. За български пенсионери. Направо останах потресена.
Нямаше снимка, която да беше оптимистична. Хора с угаснали погледи, озлобени или отчаяни, със стари дрехи и обувки, броящи стотинките си.

Живите мъртви, така бих ги озаглавила. Ужасно е, че хората, които са работили, които са ни отгледали, възпитали, учили, обслужвали и помагали, сега са в това положение – на доизживяване. Нямащи средства за нормален живот. Обвинявани, че изяждат бюджета. Вторачени в дребни битови свади, защото не могат да си позволят дори елементарни неща.


За българските пенсионери няма екскурзии в чужбина, няма нови дрехи и обувки, няма достоен живот. Освен за тези, имащи късмета да имат странични доходи.

Още по-страшното – децата и внуците на повечето не са до тях, а в чужбина, за да оцелеят, внуците им дори не знаят български и ги виждат само по скайп.

Или ако са в България, пенсионерите разчитат на тях за допълване на мизерните си доходи, но унижението не може да се скрие. Да работиш цял живот, да внасяш пари за осигуровки, а държавата да се държи с теб като с просяк.

Едно общество какво е, си личи най-добре по отношението към децата и пенсионерите.
Децата ги делим, умират заради липса на пари за лечение в чужбина, за някои има детски, за други няма, детските стоки са най-скъпите. А те са бъдещето….
Пенсионерите сме ги обрекли….те са ни миналото, наследството…..

Нация, която постъпва по подобен начин, сама се обрича на унищожение.

И въпросът не е само в държавата.

Въпросът е в нашето отношение към тях. Оправдания винаги има. Утре е Денят на възрастните хора, на пенсионера. Поне да се замислим. Това е нашето бъдеще – ако не доживеем до пенсия, поне възрастни ще бъдем, надявам се. И да им отдадем поне почит и уважение – не заради годините, а заради това, което са направили за всички нас, защото всяко поколение стъпва върху изграденото от предишните.


Елена Гунчева
Източник:svobodnoslovo
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930