понеделник, 15 април 2019 г.

Прочутата катедрала „Нотр Дам” във френската столица Париж беше обхваната от пламъци. Пожарникари бяха изпратени към католическата катедрала, а районът е отцепен от силите на реда. Кулата-стрела на "Нотр Дам" рухна, обхваната от пламъците.


Пожарът доведе до евакуацията на хората оттам. Според източник от парижката противопожарна служба пожарът е свързан вероятно с работите по обновление на сградата,съобщава Факти.бг

Според в. "Фигаро" пожарът е възникнал на скеле, издигнато от едната страна на катедралата, която е исторически паметник. Според източник от службите пожарът е възникнал в покривната част на храма, над чиито две кули сега се издига гъст дим. Обхванал е голяма част от покрива. Сигналът за пожара е подаден в 18.50 часа местно време.

Френският президент Еманюел Макрон отложи речта, която трябваше да произнесе тази вечер, в която трябваше да представи пакет от първи мерки в отговор на исканията на протестиращите от движението на "жълтите жилетки", обявиха от френското президентство. Речта на Макрон беше предварително записана и трябваше да се излъчи по телевизията. Протестите на "жълтите жилетки" разтърсват Франция от пет месеца.


Катедралата, наричана още Парижката "Света Богородица", е един от най-посещаваните исторически паметници в столицата на Франция. В Туитър кметицата на Париж Ан Идалго определи пожара като "ужасен". Около 13 милиона туристи посещават всяка година храма в Париж.

Катедралата "Нотр Дам" или "Света Богородица" е един от символите на Париж. Тя е построена през 1163 – 1345 г. и е едно от най-великите постижения на готическата архитектура. Тук през 19 век е коронован за император Наполеон Първи, а през 1970 г. е извършено опелото на генерал Шарл дьо Гол. Катедралата има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.
Снимки:dw.com

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930