събота, 20 април 2019 г.

Научна конференция в дунавския град ще припомни факти за историята на трудово-възпитателното общежитие, за принудителния труд в него и за репресивната система в комунистическа България


70-та годишнина от създаването на трудово-възпитателното общежитие на остров Персин, известно като концлагера Белене, ще бъде отбелязана с научна конференция в едноименния крайдунавски град. Тя ще се проведе на 26 април, който за православните християни е Разпети петък.

Организаторът – отец Паоло Кортези, който е енорийски свещеник в Белене, вижда символика в това, че в деня, когато част от християните гледат към Голгота, в Българската Голгота – Белене, ще се говори за паметта, за страданието на невинни хора и за памет и помирение.

Конференцията ще се проведе в Културния център „Евгений Босилков” до католическата църква „Рождение на блажена Дева Мария” в Белене.


Изследователи, историци, философи ще обсъждат как някогашният лагер на смъртта да се превърне от място на страдание в място за памет.

Предвидени са презентации както за историята на трудово-възпитателното общежитие, така и за принудителния труд от 1941-43 г. и за репресивната система в комунистическа България.


Събитието ще завърши с молитва и поднасяне на цветя на Могилата до първи обект на остров Персин.
ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ👇

0 коментара:

Публикуване на коментар

АРХИВ 1

ВАКАНЦИИ И ЛАГЕРИ

БРИГАДИРСКОТО ДВИЖЕНИЕ

СПОМЕНИ ОТ ДЕТСКАТА ГРАДИНА

НЯКОГАШНИТЕ КУРОРТИ

БЪЛГАРСКОТО СЕЛО

ВИДЕОФИЛМИ ОТ НРБ

БЪЛГАРИЯ ДО 1944 ГОДИНА

БЪЛГАРИЯ ОТ 1945 ДО 1989 ГОДИНА

ОТ 1990 ГОДИНА ДО НАШИ ДНИ

ПОСЕТИТЕЛИ ГЛЕДАТ В МОМЕНТА

АРХИВ 2

КОНТАКТИ

spomeni_minalo@abv.bg
Телефон:+359879803930